2007 yılından beri uygulanan Mali Tatil yasasını incelersek aslında adı gibi “TATİL”olmadığını göreceğiz. Bu yasa sadece birtakım işlemlerde süreyi uzatan yada süreyi durduran bazı düzenlemeler sağlamıştır.
28.03.2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı tarih itibariyle yürürlüğe girmiş bulunan 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun (1).’inci maddesinin (1) numaralı fıkrasında, “Her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) mali tatil uygulanır. Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, malî tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar.” hükmü yer almaktadır.
Bu hükme göre mali tatil, her yıl temmuz ayının birinci gününden başlayarak aynı ayın yirminci günü sona erecektir. Ancak haziran ayının son gününün resmi tatil olması halinde ise temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlayacaktır.
Süresi Uzatılan İşlemler
Kanunun (1).’nci maddesinin (2/a) bendine göre, beyanname verme süresinin son günü mali tatil süresi içerisinde kalan vergi, resim ve harçlara ilişkin beyannamelerin verilme süreleri, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Buna örnek; banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, şans oyunları vergisi, her ayın 15’inde beyan edilen özel tüketim vergisi verilebilir.
Özetlersek; 2015 yılında mali tatil, 1 Temmuz 2015 tarihinde başlayacak ve 20 Temmuz 2015 tarihine kadar (bu tarih dahil) devam edecektir.
Dolayısıyla söz konusu beyannamelerin verilme sürelerinin son günü 27 Temmuz 2015 Pazartesi tarihi olacaktır.
Ayrıca;
* Haziran 2015 dönemine ait olup, beyanname verme süreleri açısından son günleri mali tatil süresi içinde kalmayan ve en son 23 temmuz 2015 - perşembe günü verilecek aylık ve 3 aylık muhtasar beyanname,
* 23 temmuz 2015 – Perşembe günü verilecek olan aylık prim ve hizmet belgesi,
* 24 temmuz 2015 - Cuma günü verilecek KDV beyannamesi,
* Sürekli mükellefiyette 23 temmuz 2015 – perşembe günü verilecek damga vergisi beyannamesi açısından beyan süreleri 27 temmuz 2015 – Pazartesi gününe uzamıştır.
Aynı zamanda bu vergilerin ödeme süreleri de Kanunun (1).’nci maddesinin (8) numaralı fıkrasına göre ve genel tebliğ taslağının (9) numaralı bölümünde de açıklandığı üzere 30 temmuz 2015 – perşembe tarihine kadar uzamış sayılacaktır.
* 31 temmuz 2015 - cuma günü yapılacak SGK ödemeleri açısından ise bu sürenin dışında kaldığı için herhangi bir süre uzaması söz konusu değildir.
Ayrıca mükellefler mali tatil süresinin sonunu beklemeden beyannamelerini verebilme hakkına sahiptirler.
Mali Tatil Kanunu ile sadece beyana dayalı tarhiyatta beyanname verme sürelerini etkilememektedir.
- İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi,
- Tarh edilen vergilere ve/veya kesilen cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılacak başvurulara ilişkin süreler
- Devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin süreler de, 2015 yılında 27 temmuz 2015 Pazartesi gününe kadar uzamaktadır.
Süresi Durdurulan İşlemler
Mali Tatil Kanunu ile bazı işlemler açısından sürelerin işlemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Bu işlemler;
- Muhasebe kayıt süreleri
- Bildirme süreleri
- Dava açma süreleri
Mali tatil süresince mükelleflerin iş yerlerinde incelemeye başlanmayacak ve inceleme amacıyla defter, kayıt ve belgelerin ibrazı istenmeyecektir. Mali tatil süresinden önce başlanılmış olan bir incelemeye bu süreden önce ibraz edilen defter-belge üzerinde devam edilebilecek; ancak, bu süre zarfında mükelleften ilave defter, belge ve bilgi talep edilemeyecek, mükellef veya vergi sorumlusu, inceleme sonucunda yapılacak tespitlerin yer aldığı tutanağı imzalamaya davet edilemeyecektir.
Vergi/ceza ihbarnameleri mali tatil süresi içinde mükellefler ile vergi ve ceza sorumlularına bildirilmeyecek; tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde ise süre mali tatil süresince işlemeyecektir.
Mali tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten kanuni ve idari süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde sona erecektir.
Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak mali tatil uygulanmaz.
Yeni bir yazımızda buluşmak ümidiyle,
G.Banu ERDAL
06.07.2015