213 sayılı Vergi Usul Kanununun 107/A maddesinde; “Bu Kanun hükümlerine göre tebliğ yapılacak kimselere, 93 üncü maddede sayılan usullerle bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılabilir. Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.” denmektedir.
Maliye Bakanlığı kanundan aldığı yetkiye dayanarak elektronik tebligat ile ilgili 456 seri no.lu VUK Genel Tebliği’ni 27.08.2015 tarih ve 29458 sayılı Resmi Gazetede yayımlamıştır.
Söz konusu tebliği ile Vergi dairelerince düzenlenen ve muhataplarına 213 sayılı VUK hükümlerine göre tebliği gereken evrakın, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla elektronik ortamda tebliğ edilecektir.
Tebliğin ayrıntılarına baktığımızda elektronik tebligat yapılacak kişiler üç madde halinde sıralanmıştır. Bunlar;
1 - Kurumlar vergisi mükellefleri
2 -Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle , gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç)
3 - İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler
Elektronik tebligat adresi nasıl alınacaktır?
A - Kurumlar vergisi mükellefleri elektronik tebligat adresine sahip olabilmeleri için, tebliğ ekinde yer alan “Elektronik Tebligat Talep Bildirimini (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin) (EK: 1) 01.01.2016 tarihine kadar Kurumlar Vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermek zorundalar.
01.01.2016 tarihinden sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükellefleri ise işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde elektronik tebligat talep bildiriminde bulunmak zorundadır.
B - Gelir vergisi mükellefleri de 01.01.2016 tarihine kadar “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)” ni (EK:2) GİB WEB SAYFASINDAKİ internet vergi dairesinde elektronik ortamda doldurmaları ve elektronik tebligat sistemini kullanmaya başlamaları gerekmektedir.
GİB İnternet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda bildirimde bulunan gelir vergisi mükelleflerine internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilmeyecek olup bu mükellefler sisteme her girişlerinde sistem tarafından kimlik doğrulaması yapılmak suretiyle elektronik tebligat sistemini kullanabileceklerdir.
C - İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller ise KDV veya Muhtasar (gelir stopaj) vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunarak sistemi kullanabileceklerdir.
Elektronik tebligat sistemini kullanmak üzere, Elektronik Tebligat Talep Bildirimi ile bildirimde bulunan mükelleflere vergi dairesince, müracaat anında sistemden üretilecek internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifreyi ihtiva eden kapalı bir zarf verilecektir.
Ancak; Kurumlar Vergisi mükelleflerinden daha önce internet vergi dairesi kullanıcı kodu ve şifresi olanlar (kdv iade işlemleri ve diğer işlemlerde kullandıkları şifre) tebliğ ekindeki EK1 formunda yer alan; “Daha önceden internet Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifrem bulunması nedeniyle, şifremi elektronik tebligat alma işlemlerinde de kullanmak istiyorum.” kutucuğu işaretlemeleri durumunda, aynı kullanıcı kodu ve şifreyi elektronik tebligat alma işlemlerinde de kullanmaları mümkün olacaktır.
Elektronik Tebligatın gönderilmesi ve muhatabına iletilmesi:
VUK hükümlerine göre tebliği gereken evrak, İdarece elektronik imza ile imzalanacak ve vergi dairesi adına Başkanlık tarafından tebliğ yapılacak muhatabın elektronik tebligat adresine iletilecektir.
Elektronik tebligat sistemine internet vergi dairesi üzerinden erişilecektir. İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresine sahip olan gerçek ve tüzel kişiler şifreleriyle elektronik tebligat adreslerine ulaşacaklardır.
Kanunun 107/A maddesi gereğince, elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen 5 (beş) inci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.
Elektronik Tebligat Sisteminden çıkmak mümkün müdür?
Tebliğe göre; zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olanların aşağıdaki durumlar dışında sistemden çıkmaları mümkün değildir.
1 - Tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silindiği (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) tarih itibarıyla, elektronik tebligat adresi kapatılır.
2 - Gerçek kişilerde ise ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verildiğinin idare tarafından tespit edildiği durumlarda ölüm/karar tarihi itibarıyla ilgilinin elektronik tebligat adresi re’sen kapatılır.
3 - Mirasçıların bağlı olunan vergi dairesine başvurması halinde de müteveffanın elektronik tebligat adresi kullanıma kapatılır.
Doğaldır ki; böyle bir zorunluluğun bir de cezai yaptırımları olması gerekir. Dolayısıyla Tebliğde ceza hükümler ve diğer konulara da yer verilmiştir.
Tebliğde, elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu olanların bu tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymamaları halinde VUK’un 148, 149 ve mükerrer 257 nci maddeleri uyarınca, yine VUK’un mükerrer 355 inci maddesindeki cezai müeyyidelerin uygulanacağı açıkça belirtilmiştir.
Kanun hükümlerine göre tebliği gereken evrak muhataplara elektronik tebligat sistemi ile tebliğ edilebileceği gibi kanunda yer verilen diğer tebligat hükümlerine göre de tebliğ edilebilinecektir.
Elektronik Tebligat uygulamasının başlama tarihi 01.01.2016 dır.
Ancak bu tarihten önce bildirimde bulunanlara 01.10.2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılabilineceği yine tebliğde belirtilmiştir.
Kep (Kayıtlı Elektronik Posta) ile bu uygulamanın bir ilişkisi var mıdır?
İlgili tebliğ ile getirilen “Elektronik Tebligat” sistemi vergi kanunlarının uygulamalarına yönelik olup, kep uygulaması ile bir ilgisi yoktur.
Kep uygulaması ise; Tebligat Kanunu ve başta TTK olmak üzere Vergi Hukuku dışındaki işlemler için kullanılmaktadır.
01.01.2016 tarihinde (erteme olmazsa) başlayacak olan “Elektronik Tebligat” şimdiden kullanıcılara hayırlı olsun.
05.09.2015
İRFAN ARABACI
SMMM – BAĞIMSIZ DENETÇİ