Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesine göre gayrimenkullerin işyeri olarak kiraya verilmelerinden elde edilen kira geliri üzerinden stopaj vergisi kesilmektedir. Stopaj vergisi işyerlerinin, dükkanların, ofislerin kiralanmasından sonra kiracının ödemek zorunda olduğu vergidir. Söz konusu stopaj vergisi, kira bedelinin brüt değeri üzerinden hesaplanır ve Muhtasar beyanname ile kiracı tarafından Vergi Dairesine ödenir. Kira sözleşmelerine genellikle kiraya verenin eline geçecek net tutar yazılırken, kiralayanın ödeyeceği toplam kira maliyeti; net kira tutarı + stopaj bedelidir. Bu yüzden kiralama sözleşmesi yapılırken kira tutarının “Net” veya “Brüt” ibaresi ile belirtilmesi önemlidir.
Örneğin; 1.000 TL aylık kira ödemesi olan işyerini kiraladığınız durumda;
Brüt Kira Bedeli : 1.000 TL / 0,80 = 1.250 TL ( 0,80 netten brüte dönüş katsayısıdır)
Stopaj Tutarı : 1.250 TL * 0,20 = 250 TL
Bu örnekte kiracı;
1.000 TL mal sahibine, 250 TL de stopaj vergisi olarak devlete ödeyecektir.
İşyeri Kiraları Nasıl Ödenmeli?
İşyeri kira ödemeleri 268 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca 01.11.2008 tarihinden itibaren herhangi bir tutar sınırlaması olmadan banka veya PTT ödeme kurumları vasıtası ile yapılması zorunlu hale getirilmiştir.
Kira, çek ve kredi kartı yoluyla da ödenebilmektedir. Bunun haricindeki yollarla yapılan kira ödemeleri ödenmemiş sayılmaktadır.
Kiranın Ödenmemesi Durumunda Stopaj Beyan Edilir mi?
Bu durumda kira bedelinin ödenmese bile gider yazılıp yazılmamasına bağlı olarak iki şekilde hareket edilebilir.
Söz konusu kira bedellerinin nakden veya aynen ödenmemesi durumunda defter kayıtlarında da gider olarak yer almaması halinde herhangi bir tevkifat yapılmayacaktır. Ödenmeyen kira bedelinin gelir vergisi stopajı açısından herhangi bir önemi yoktur.
Ancak kiraladığınız işyerine ait herhangi bir kira ödemesi yapılmamasına rağmen defterlerinize kira tutarının gider olarak kaydedebilirsiniz. Bu durumda 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 96’ncı maddesine göre hesaben ödeme olarak kabul edildiğinden, söz konusu kira tutarları üzerinden 94’üncü madde gereğince gelir vergisi tevkifatı yapılarak bağlı olduğunuz vergi dairesine beyan edilmesi gerekmektedir. Kira borcunun sonradan ödenmesi mümkün olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken husus gider yazılan dönemde stopaj hesaplanıp bildirimi yapılmalıdır.
Kira Bedelinin Ödenmemesi ve Gider Yazılmaması durumunda Muhtasar Beyannameye konu olacak başkaca bir durum yoksa aşağıdaki dilekçe örneği ile vergi dairesine bildirim yapılmalıdır.
Dilekçe Örneği;
…../……/…….
…………… VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE
Dairenizin ……………. T.C. Kimlik Numaralı, ………. Vergi Numaralı Gelir Vergisi mükellefiyim.
……………………………dönemine ait stopaj kesintisi olmadığından bu döneme ait Muhtasar Beyannamesi vermeyeceğimi bildirir, gereğini bilgilerinize arz ederim.
Saygılarımla,
Ad, Soyad
İmza
15.04.2016
Gülbanu ERDAL GÜÇLÜ
SMMM
Kaynakça:
- 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu
- 268 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği